- Autor: vitek75
- Uživatelský recept
- Porce: 10.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
kakaové boby pražené | 69 |
Cukr hnědý (řepný, třtinový) | 31 |
Dochucovadla:
vanilka
Energetická hodnota celkem: 2260 kJ
Bílkoviny (g): 8,
Tuky (g): 36,
Sacharidy (g): 51,
SAFA (g): 22,
Cukry (g): 51,
Vláknina (g): 2,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 226 kJ
Bílkoviny (g): 0.8, Tuky (g): 3.6, Sacharidy (g): 5.1, SAFA (g): 2.2, Cukry (g): 5.1, Vláknina (g): 0.2, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Pražené kakaové boby rozemeleme na mlýnku na mák. Vzniklou hmotu smícháme s třtinovým cukrem a kouskem vanilky a znovu umeleme v mlýnku na mák. Je třeba mlít pomalu, aby se mlýnek nezahříval, jinak se hmota lepí. Vzniklou hmotu zahříváme na vodní lázni na teplotu asi 70-85 °C za občasného tření lžičkou nebo stěrkou (konšování) 4-5 hodin. Z původně sypké hmoty se stane nejprve hustá kaše a poté řídká kaše. Když hmota začne mírně houstnout, je hotovo - nalijeme hmotu do formiček a necháme ztuhnout. Doma dělaná čokoláda není nikdy tak hladká, jako kupovaná, ale je domácí. Možno přidat různé ingredience, jako jsou mandle nebo ořechy.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.